Sabırlı Bir Eş Olabilmek ve Öfkenizi Yenmek İçin 4 Öneri

Kızgın olduğunuzda kendinizi kontrol edemeyeceğiniz gibi, sabır gösteremediğiniz ne olursa olsun, evlilik, ebeveynlik, iş bulma, arkadaşlık ve en önemlisi din gibi yaşamınızın birçok alanındaki başarılarınızı engelleyebilir. Bu yazımızda sabırlı bir eş olabilmek için 4 öneri üzerinde duracağız.

Öncelikli kaynağımız olan Kuran ve Sünnetten öfkemizin kontrolü ve sabır için bizi cesaretlendiren çok sayıda öneriyi ele alacağız.


"(Resûlüm!) Söyle: Ey inanan kullarım! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Bu dünyada iyilik yapanlara iyilik vardır. Allah'ın (yarattığı) yeryüzü geniştir. Yalnız sabredenlere, mükâfatları hesapsız ödenecektir." (Zümer, 10)


Ebu Hureyre bildirdi: Resulullah şöyle söyledi “Gerçek babayiğit, güreşte rakibini yenen değil, öfkelendiği zaman nefsine hakim olan kimsedir.” (Buhari, Edeb 102)

Huysuzluğunuzu kontrol etmekle uğraşıyorsanız, daha eğlenceli, neşeli ve kontrollü bir kişilik sahibi olmak için çeşitli yollar bulunmaktadır. Bunlara kısaca göz atalım.


Bir Sorunun Olduğunu Kabul Et


Elbette bir sorununuzun olduğunu, belki de hatanın sizde olduğunu kendinize söylemek istemeyebilirsiniz. Ama öfke sorununuza sahip iseniz ilk başta bunu kabul etmeniz çözümün temelini oluşturur. Kendinize şunu söyleyin: "Hayır, benim eşimin benle ilgili şikayetlerini görmezden gelirsem evde hiçbir şey yokmuş gibi davranmam, çözüm yolu aramamam doğru değil ."

Bazen eylemlerinizi haklı gösterme eğiliminiz olabilir. Kendinizi karşılaştığınız durum gibi bir olayla karşılaşmasaydınız öfkeli olmayacağınızı söyleyerek avutabilirsiniz. Bu düşünce kalıbını değiştirmeniz huzur bulmanız ve sabır duygusunu elde etmeniz için önemli adımlardan biridir. Davranışınız için kendinize bir bahane vermeyin. Zayıf düştüğünüzde ve öfkenize yenildiğinizde,  gelecek sefere daha çok çaba harcayarak bunun üstesinden geleceğinizi kendinize telkin edin.


Bu değişikliğin bir gecede gerçekleşmediğini anlayın



sabırlı olmak

Sabrın elde edilmesi için zaman içinde tutarlı bir çaba sarf etmeniz gerekecektir. Muhtemelen, asi davranışlarınızın bazen istediğizini elde etmede etkili olduğunu düşünmüşsünüzdür. Sonuçta, delirmiş gibi konuşan biriyle başa çıkmak yerine ona istediğini vermek ve uyum sağlamak daha kolaydır. Bu şekilde istediğinizi elde etmiş olabilirsiniz ama karşınızdaki insanın gözünde sizin adınıza neler kaybettiğinizi düşünmeye çalışın.

Hepimiz çevremizden etkileniyoruz. Öfkenin başkalarını uyarmak için bir araç olarak kullanıldığı bir ailede büyüdüyseniz, bu uygulamayı baş etme mekanizması olarak da kullanmayı seçmeniz garip değildir. Ancak umudunuzu kaybetmeye gerek yok. İnşaAllah, sabrınızın asil niteliğini yakalayabilir ve kızgın duygularınızı kontrol edebilirsiniz. Yolun her adımında başarının, başarısızlığa dayandığını unutmayın. Verimsiz davranış biçiminize geri döndüğünüz her seferinde, onu bir deneyim olarak görün.

Öfke Yönetimi Probleminizi Yenmek İçin Dua Ederek Allah'tan Yardım İsteyin.

Sana kolaylaşan bazı şeyler ve başarmak için mücadele etmeniz gereken diğer şeyler var. Duruşmalar sırasında sabırlı olmanız, üzerinde bir sorununuz varsa, her şeye hakkıyla yetki sahibi olanın yardımına başvurun. Allah , kullarından sorunlarımız için kendisinden yardım istememizi söyler. Aslında, yardım istemezseniz onun emirlerini bir diğer bakış açısında yerine getirmemiş olursunuz. Dua edin, yardım isteyin. Gerçekten size yardım edebilecek tek kurtarıcıya Rabbinize dönün.

Peygamber'in söylediklerini not edin.

Ebu Hureyre, Hz. Muhammed'in şöyle dediğini bizlere aktarıyor; "Acele etmediği müddetçe herbirinizin duasına icâbet olunur. Ancak şöyle diyerek acele eden var: "Ben Rabbime dua ettim duamı kabul etmedi." Allah'tan yardım istemekten asla vazgeçmeyin ; bu, sürekli olarak O'nun desteğini aramak suretiyle O'na daha yakınlaşmanızı istiyor olabilir.


Sabırlı olmanın değerini bilin


İnsanlar iyi eğitim almak, kaliteli bir iş bulmak ya da iyi bir eş ile evlenmek için neden fedakarlıklar yapıyor? Bu başarılara ulaşmada fayda görüyorlar. Sabırlı olmanın değerini bilmek, sizi daha sabırlı hale getirmek için en zoru göze almak için motive olmanıza yardımcı olabilir. Kur'an ve hadislerden bize sabırlı olmanın getirilerini hatırlatan bazı ilham verici hususlar şunlardır:

"Allah ve Resûlüne itaat edin, birbirinizle çekişmeyin; sonra korkuya kapılırsınız da kuvvetiniz gider. Bir de sabredin. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdi." (Enfal, 46)

Aramızda kim Allah'ın bizimle olduğunu bilmek istemez?

Ebû Yahya Suhaib bin Sinan şöyle der:


Resulullah, "Müminin durumuna gerçekten hayret edilir. Zira her durumu onun için hayır sebebidir, bu özellik sadece müminlerde bulunur. Çünkü sevinecek olsa şükreder bu onun için bir hayırdır, başına bir bela gelse sabreder bu da onun için bir hayırdır" dedi. (Müslim, 64)


Bilin ki Allah, Çektiğiniz Zorlukların Farkındadır


Çoğu zaman, öfkeniz yaşamakta olduğunuz zorlukların bir sonucudur. Belki çocuklarınız bütün gün bir yere gitmek isteyip sizi yoruyordur veya belki de eşiniz işten eve geldiğinde sızlanıp durmaktadır. Belki de hiç durmayan baş ağrılarınız vardır.

Öfkeli, incinmiş veya sinirli olduğunuzda, başkalarının nasıl hissettiğini düşünmeye çalışın. Aşağıdaki hadisleri hatırlayın.

Ebu Sa'îd, Ebu Hureyre , Peygamber'in şöyle dediğini bildirmiştir :

"Mü'min kişiye hiçbir yorgunluk, rahatsızlık, kaygı, üzüntü, keder, sıkıntı isabet etmez ki; hatta ayağına batan bir diken bile yoktur ki, onunla günahları silinmesin. "(İbn Hibban, 166)

Başkaları, yaşadığınız zorluğu bilmeyebilir veya düşünebilir. Allah en esirgeyendir en merhamet edendir. Onun sorunlarınızdan her zaman haberdar olduğunu bildiğinizden dolayı şükredin edin.

Öfkenizi kontrol etmek hayatta elde etmek istediğin en zor hedeflerden biri olabilir. Ancak çaba harcamaya değer bir şeydir. En dürüst insanlar arasında olmak istiyorsunuz; gerçek bir mümin olmak istiyorsunuz; Allah'ın yanınızda olmasını istiyorsunuz öfkenizi kontrol etmek ve sabrınıza ulaşmak için elinizden gelenin fazlasını yapın, böylece bol miktarda ödüllendirileceksiniz.


Sabredenlerin mükafatını, yapmakta olduklarının daha güzeliyle vereceğiz. (Nahl, 96)

Yorum Gönder

0 Yorumlar