Tilavet Secdesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Diyanet İşleri Başkanlığı Kaynaklarına göre Tilavet Secdesi nedir, nasıl yapılır? Kur’an-ı Kerim’de 14 yerde bulunan secde ayetleri nelerdir?

Kur’an-ı Kerim içerisinde yer alan bazı ayetlerin okunması yahut dinlenmesi durumunda yapılması gereken Tilavet Secdesi nasıl yapılır?
Tilavet Secdesi Nedir?
Kuran-ı Kerim içerisinde yer alan bazı ayetleri okuduktan veya dinledikten sonra yapılması vacip olan secde türüdür.

Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim içerisinde 14 yerde geçen ayetlerin okunması ya da dinlenmesi halinde Tilavet Secdesi yapılması gerekir.
Tilavet Secdesi nasıl yapılır?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıkladığı önemli bilgiler
Tilavet secdesi, secde ayetleri namaz içerisinde okunurken değilse; bu ayetler okunurken veya dinlendiğinde namazda aranan şartlar uygulanarak tilavet secdesi yapılır. Bunlar; taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülü olması gibi şartlar tilavet secdesinde de aranır. Ancak tilavet secdesinde iftitah tekbiri sünnettir.
Başta, tilâvet secdesi yapacak kişinin abdestli, taharete riayet ederek temiz ve avret yerlerinin de örtülü olması şarttır.
Tilavet Secdesinde Ne Okunur?
Secde ayatini okuyankimse abdestli olarak kıbleye dönülür ve eller kaldırılmaksızın “Allâhüekber“ diyerek secdeye varılır.
Üç kere “Sübhâne rabbiye’l-a‘lâ” denildikten sonra yine “Allâhüekber” diyerek kalkılır.
Bu secdede aslolan, yüzün yere konulması, yani secde edilmesidir. Secdeye giderken ve kalkarken “Allâhüekber” ve secde esnasında “Sübhâne rabbiye’l-a‘lâ“ denilmesi sünnettir.


Aynı şekilde secdenin oturduğu yerden değil de ayaktan yere inilerek yapılması, secde yapıp oturmak yerine ayağa kalkılması ve secdeden kalkarken “Gufrâneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr” denilmesi müstehaptır.

Namazda okunan Tesbihler ve Zikirler Okunuşu ve Anlamları

Hangi Ayetlerde Tilavet Secdesi Yapılır?
Kur’ân-ı Kerimde geçen secde ayetleri, 14 tanedir. (14 yerde Secde ayeti geçmektedir)

A’râf suresinin 206 Ayeti
Ra’d suresinin 15 Ayeti
Nahl suresinin 49 Ayeti
İsra suresinin 109 Ayeti
Meryem suresinin 58 Ayeti
Hac suresinin 18 Ayeti
Sâd suresinin 24 Ayeti
Furkan suresinin 60 Ayeti
Neml suresinin 25 Ayeti
Secde suresinin 15 Ayeti
Fussılet suresinin 37 Ayeti
Necm suresinin 62 Ayeti
İnşikâk suresinin 21 Ayeti
Alak suresinin 19ncu ayetidir.

Tilavet Secdesinin Hükmü
Farz mı, Sünnet midir?
Secde âyetini okuyan veya duyan her Müslüman kişi secde etmesi gerekir. Tilâvet secdesi, ibadet içeriğinin ötesinde bir inanç anlamı ve bağlantısı içerdiği için, abdestsiz olan kişilerin, hatta hayızlı kadınların hemen secdeye kapanmalarının mümkün hatta gerekli olduğunu söyleyenler olmuşsa da, âlimlerin çoğunluğu tilâvet secdesi için abdest şartında ısrar etmişlerdir.
Tilâvet secdesi yapmak, Hanefîler’e göre vâcip, diğer üç mezhebe göre ise sünnettir.
Ayrıca Secde ayetlerini deli bir kimse veya akıl bali olmayan bir çocuk okumuş ise, bunu duyanların secde etmeleri gerekmez. Çünkü Kur’ân-ı Kerim okumanın sahih olması için okuyan kişinin iyi ile kötüyü birbirinden ayırabilen / mümeyyiz biri olması şarttır. Bilgisayar veya telefon gibi elektronik cihazlarda okunan secde ayetini işitenler de tilavet secdesi yapmalıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar