2019 Safer Ayı Ne Zaman? Safer Ayında Yapılacak İbadetler

2019 yılı Hicri takvimde Muharrem ayından sonra gelen ikinci ay olan Safer ayının ne zaman idrak edilecek? Safer ayının başladığı tarih ve Safer Ayının bittiği tarih… Safer Ayında yapılacak ibadetler. Safer Ayı bela, musibet ayı mıdır?
2019 Safer Ayı
Hicrî ayların birincisi, bilindiği gibi Muharrem ayıdır ve Muharrem ayından sonra gelen İslami ayların ikincisi Safer Ayı’dır.
Kameri aylardan 2. ayı olan ve Muharrem ayından sonra 3. ay olan Safer ayı gelir.
Safer ayı cahiliye dönemi Araplar tarafından bela ve musibetlerin çok göründüğü bir ay olarak bilinir. Safer ayı Miladi takvime göre her yıl 10 gün geriye gelir.

Safer kelimesi sözlük anlamı olarak; karında yaşayan kurtçuk, boşluk, sarılık ve sararmak’tır. Hicri Aylardan 2. aya safer adının verilmesinin birden fazla rivayeti mevcuttur. En bilineni ise; İslam öncesi Arapların haram ayı olan Muharrem Ayı’ndan sonra savaşa çıkıyor olmaları nedeniyle evlerinin boşalması veyahut boş evlere saldırıp eşyalarını almaları bu adın verilişine gerekçe olarak gösterilmektedir.
Halk arasında eskiden beri dile getirilen belaların birinci kat semaya indiği felaket ayı, bela ayı olarak da anıldığı için “uğursuzluk ayı”  olarak bilinen Safer ayı aslında tamamen cahiliye dönemi yanlış bir itikada dayanmaktadır.
Bizzat Peygamber Efendimiz’in aylara, günlere ve eşyalara uğur veya uğursuzluk yüklenemeyeceğini bildiren hadisleri mevcuttur. Bu yazımızda da bu hadislere yer vererek Safer Ayı’nın söylenildiği gibi beya ve musibet ayı olmadığını yazımızda paylaşmaya çalışacağız.
Safer ayında belaların 1. kat semaya indiği, bu aya özel namazların ve özel zikirlerin hiçbiri sahih bir bilgiye dayanmıyor. Efendimiz (s.a.v)den, sahabeden veya tabiinden bize böyle bir uygulama intikal etmemiştir.
Cahiliye döneminde Safer ayı, Araplar tarafından uğursuz ay olarak tanınıyor ve bu ayda umre yapmak büyük günahlardan sayılıyordu.
Bir başka hadi-i şerifte de Ebû Hüreyre’nin (ra) rivâyetiyle Resûlullah (asm) Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“İslâm’da taşe’üm (uğursuz sayma, kötüye yorma) yoktur; en iyisi tefe’ül (iyiye yorma) dır.” (Buharî, Tıb, 54)
Safer Ayı’nın uğursuzluğu hakkında Peygamber Efendimiz’in şöyle bir hadisi vardır.
İbnu Abbâs Radıyallahu Anhüma rivayet edildiğine göre, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
“Ne sirayet (hastalığın bulaşması), ne uğursuzluk, ne hâme (denen öldürülenin başından çıkıp intikam istediğine inanılan mahluk) ne de Sefer ayının uğursuzluğu vardır.” (İbnu Mace Sünen (3539), Müslim, Selâm, 102)


2019 Yılı Safer Ayı Ne Zaman Başlıyor?



2019
1 Safer 1441
 30 Eylül 2019
Pazartesi




Safer ayı ( 30 Eylül 2019 Pazartesi) hicrî yılın ikinci ayıdır.
Safer Ayı ne zaman bitiyor?
Hicri Aylardan 2. Olan Sefer ayı 28 Ekim 2019 Pazartesi günü son bulmaktadır.



2019
30 Safer 1441
28 Ekim 2019
Pazartesi



Safer Ayında Yapılacak İbadetler
Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul olunmalıdır.
Bilindiği üzere Allah Teâlâ yılı, on iki ay olarak yaratmış, bunlardan dört tanesini “Haram aylar” saymış ve şânlarının yüceliğinden dolayı bu aylarda savaşmayı haram kılmıştır.
Bu haram aylar şunlardır: Zilkâde, Zilhicce, Muharrem ve Receb Ayı.
Kuran-ı Kerim’de Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:
Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin. Fakat Allah’a ortak koşanlar sizinle nasıl topyekûn savaşıyorlarsa, siz de onlarla topyekûn savaşın. Bilin ki Allah, kendine karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir. (Tevbe Suresi 36. Ayet)
Hicri aylar 29 ya da 30 gün çeker. Yeryüzünde herhangi bir noktada hilal goruldugu an yeni bir ay baslar. Toplam 12 aydir. Bir yilda 354 gun vardir.
02. Ay : Safer ayı 1441 30 Eylül 2019 Pazartesi
03. Ay : Rebîulevvel ayı 1441 29 Ekim 2019 Salı

Yorum Gönder

0 Yorumlar