Cezakallahu Hayran Kesira Hadis - جَزاَكَ اللهُ خَيْراً

Sizden gelen sorular : cezakallahu hayran diyene cevap olarak ne demek gerekir?, cezakallahu hayran kesira hadis, cezakallahu hayran sorularla islamiyet, cezakallahu hayran anlami nedir?, ve entum fe cezakallahu hayran ne demektir?, cezakallahu hayran kesiran arapça yazılışı, cezakellahu hayran kesira arapça yazılışı paylaşır mısınız?, cezakallahu hayr diyene ne denir?
Cezakallahu Hayran Kesira hadis
Arapça kelimeleri ve cümleleri bir çoğumuzun ilgi ve alakasını çeken geniş bir dildir. Bu nedenle elimizden geldikçe sizler için birçok farklı arapça kelimeleri ve cümleleri anlamlarıyla beraber derleyeceğiz. Bugün öğreneceğimiz cümle “Allah Hayırla Mükafatlandırsın“ Arapça ve Türkçe okunuşlarını ve yazılışlarını hazırladık. Böylelikle günlük öğreneceğiniz arapça kelimeleri ve cümleleri kolay olarak ezberleyebilirsiniz.

Birisinden bir iyilik gördüğümüzde, bir iltifat veya takdirle karşılaştığımızda, “Allah Hayırla Mükafatlandırsın” diyerek karşılık vermek en güzelidir? Çünkü bu konuda Üsâme İbnu Zeyd (radıyalahu anhümâ) anlatıyor: “Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

“Kim, kendisine yapılan bir iyiliğe karşı, bunu yapana: “Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfaat versin!)” derse teşekkürü en mükemmel şekilde yapmış olur.”


Cezâkellâhu hayran Anlamı : Allah seni hayırla mukafatlandırsın.” Evet bizler’de bize yapılan iyiliklere karşı bir teşekkür adabında olan bu güzel duayı ezberleyerek söyleyebiliriz. 

Cezakallahu Hayran Diyene Cevap
Cezâkellâhu hayran diyene "Amin ecmain...Bârekallahu fîk ... عنك الله ر" denir.

Cezakallahu Hayran Kesira Arapça Yazılışı  جَزاَكَ اللهُ خَيْراً

CezakAllahu Hayran Kesira Hadis

Üsâme İbnu Zeyd (radıyalahu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Kim, kendisine yapılan bir iyiliğe karşı, bunu yapana: "Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfat versin!)" derse teşekkürü en mükemmel şekilde yapmış olur." Tirmizî, Birr 86, (2036).

Hz.Câbir (radıyalahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Kim bir ihsana mazhar olursa, bulduğu takdirde karşılığını hemen versin, bulamazsa, verene senâda bulunsun. Zira onu övmekle, teşekkürünü yerine getirmiş olur. Ketmeden (karşılık vermeyen) nankörlük etmiş olur" dedi.

Tirmizî'nin rivayetinde şu ziyâde var: " Kim de kendisine verilmeyenle süslenirse iki yalan elbisesi giyen gibi olur."
Tirmizî, Bir 86, (2035); Ebu Dâvud, Edeb 12, (4813, 4814).

Ebu Saîd (radıyalahu anh)'den gelen bir rivayette, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurmuştur: "Halka teşekkürde bulunmayan Allah'a da şükretmez."

Tirmizî, Bir 35, 1955); Ebu Dâvud, Edeb 12, (4811).

Hz. Enes (radıyalahu anh) anlatıyor: "Muharcirler hicretle Medine'ye gelip (Ensar'ın yardımlarını gördükleri) vakit şöyle dediler:

" Ey Allah 'ın Rasûlü ! Biz, çok maldan böylesine cömertçe veren, az maldan da yardımı böylesine güzel yapan aralarına inmiş bulunduğumuz şu Medinelilerden başka bir kavmi hiç görmedik! Bize bedel işlerimizi yaptılar, hayatımızı düzene koymada yardımcı oldular. Biz (hicret ve ibadetlerimizle kazandığımız) sevapların hepsini onlar alacak diye korkuyoruz !"

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) onlara şu cevabı verdi: " Hayır..! Onlar sizin dua ve teşekkürlerinizden hâsıl olan sevabı alacaklar. "
Tirmizî, Kıyâmet 45, (2489); Ebu Davud, Edeb 12, (4812).

Yorum Gönder

0 Yorumlar