Ay Tutulması Duası -Husuf Namazı Nedir, Nasıl Kılınır?

Dünyada bazı dönemlerde ay ve güneş tutulması gibi doğa olayları yaşanmaktadır. Biz müslümanlar bu durumlar da dualar ederek Allahı anarız. Ay tutulması sırasında okunması gereken ay tutulması duası ve, hüsuf duası nasıl okunur, hüsuf duasının Arapça okunuşu ve Türkçe meali nasıldır? İşte ay tutulması duası ve hüsuf namazı hakkında bilgiler ve merak ettikleriniz…

Ay Tutulması Duası


Ay tutulmasında okunacak dualar ve esma zikirleri:

  1. 14 defa Ya Vehhab
  2. 75 defa Ya Muzillu
  3. 312 defa Ya Rakiybu 
  4. 100 defa Ya Gaffar
  5. 1020 defa Ya Aziymu Celle Celalühü
  6. 306 defa Ya Kahiru ya zel batşiş şedidi entellezi la yütakuntikamüh.
  7. 7 kez Hasbiyallahu lâ ilâhe illâ Hû, Aleyhi tevekkeltu ve Huve rabbül arşıl azîm.

İŞTE GÜNEŞ VE AY TUTULMASI DUASI (KÜSUF-HUSUF DUASI)

Güneş tutulması ve ay tutulması gibi doğa olaylarının yaşandığı esnada biz müslümanlar 2 rekat namaz kılmalıyız. Ardından 33 kere “Allâhu Ekber” diyerek tekbir getiririz. Sonrasın da:

Okunuşu: “Sübhânallâhi ve’l-hamdü liltâhi ve lâ ilâhe illâhü vallâ- hü ekber Li havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm.”deriz

Buna ek olarak ay tutulması esnasında dualar edilir, tekbirler getirilir. Yüce Rabbimiz Alemlerin Yaratıcısı Allahu Tealadan af dileriz ve tövbe edebiliriz. Mümkünse sadaka verebiliriz, unutmayalım ki bir güler yüz, bir tatlı söz dahi sadaka kabul edilebilir. Ve Allah’a sığınıp, Allahu Tealanın sonsuz gücü ve azameti hakkında tefekkür ederiz..

HÜSUF NAMAZI NEDİR

Hüsuf namazı güneş tutulması ve ay tutulmasında kılınan namazdır. Dinimiz islama göre biz Müslümanlara Ay tutulması yaşanırken namaz kılmak sünnet kabul edilmiştir. Ay tutulması esnasında kılınan namazın adı ise Hüsuf Namazıdır. Ay tutulması esnasından eda edilen Hüsuf namazı iki rekatlık bir namazdır. Alimler ay tutulması olayının yaşanması sırasından bitişine dek namaz ve dualarla meşgul olunması gerektiğini bildirmişlerdir.

HÜSUF NAMAZI NASIL KILINIR

Ay tutulması sebebiyle kılınması gereken hüsuf namazı iki rekat olarak kılınmaktadır.


Hüsuf namazında iki rekatta ayakta kılınır ve kıraatler uzatılarak okunur, Hüsuf namazının her rekatında da 2’şer  kez rüku yapılmalıdır. Bu rükularda tesbihler uzatılmalıdır. Secde teşbihleri uzatılmamalıdır.
Bu namazlardan ardından 2’şer adet hutbe okunmaktadır. Husuf namazında hutbeler açıktan okunmalıdır.


Küsuf kelime anlamı olarak, güneş ışığının bir parça yahut tamamen yok olmasına, Husuf ise kelime anlamı olarak ay ışığının bir parça yahut tamamının yok olmasına denmektedir.


Güneş tutulmasında kılınan namaza Küsuf namazı, ay tutulmasında kılınan namaza ise Husuf na­mazı denir. Bu tür doğa olaylarında müslümanlar, belanın savuşturulması, niyetlerinin kabul olması için Allahu Tealaya dua ve ibadetlerini sunar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar