Sabah namazının önemi ve fazileti nedir?

5 vakit namaz ibadetinin ilk olan Sabah Namazının önemi, Peygamber Efendimiz’den rivayet edilen hadisler ile fazileti
Sabah namazının önemi
İmsak vakti girmesiyle ve güneşin doğmasına kadar sürede kılınan gün içerisinde kıldığımız Sabah Namazı 5 vakit namaz ibadetinin ilkidir.
Peygamberimiz (a.s.m.); “Kim sabah namazını kılarsa, Allah’ın garantisi altındadır.” (Kütüb-i Sitte, c.17, s.541) buyurmuştur.
Sabah namazı, günün  ilk ibadetidir.

Diğer bir Hadis-i Şerifte
“Sizi atlılar kovalayacak bile olsa sabah namazının iki rekât sünnetini terk etmeyin.”,

“O, dünyanın tamamından hayırlıdır.” buyrulmuştur. (Kütüb-i Sitte, c.8, s.424)
Sabah Namazı önce “2 rekat sünnet” sonra “2 rekat Farz” olarak kılınır.
Risale-i Nur’da Sabah Namazının Önemi 
Dokuzuncu Söz
Namazın mânâsı, Cenâb-ı Hakkı tesbih ve tâzim ve şükürdür. Yani,celâline karşı kavlen ve fiilen Sübhânallah deyip takdis etmek; hem, kemâline karşı lâfzen ve amelen Allahu ekber deyip tâzim etmek; hem, cemâline karşı kalben ve lisanen ve bedenen Elhamdülillâh deyip şükretmektir.
Risale-i Nur Külliyatı | Sözler | Dokuzuncu Söz
Sabah namazı her şeyden daha hayırlıdır
Âişe’den (ra) rivâyete göre, Rasûlullah (asm) şöyle buyurmuştur: “Sabah namazının iki rek’atından elde edilecek sevap dünya ve içindeki her şeyden daha hayırlıdır.” (Darimî)
Sabah Namazının vakti güneş doğunca çıkar
Her namaz vakti, mühim bir inkılâp başı olduğu gibi, Allah’ın büyük bir tasarrufunun aynası ve o tasarruf içindeki İlâhî ihsanın mazharıdır.
“Fecir zamanı, güneşin doğuşuna kadar ilkbahar zamanına, hem insanın anne karnına düştüğü ana, hem göklerin ve yerin altı günde yaratılmasından birinci gününe benzer ve hatırlatır ve onlardaki İlâhî şuunatı ihtar eder.” (Risale-i Nur / Sözler)
Peygamber efendimizin sabah namazlarında özellikle okuduğu belli sureler var mı?
İbni Ömer radıyallahu anhümâ şöyle dedi:
Bir ay boyunca Peygamber aleyhisselâm’ın namazına dikkat ettim, sabah namazının sünnetinde Kâfirûn ve İhlâs sûrelerini okurdu. Tirmizî, Mevâkît 191. Ayrıca bk. Nesâî, İftitah 68; İbni Mâce, İkâmet 102



Sabah Namazı Nasıl Kılınır?

Sabah ve öğle namazlarında Hucurât ve Rahman sûreleri gibi Tıva-İ’ul-Mufassal denilen sûreleri okumak sünnettir. İkindi ve yatsı namazlarında Şems sûresi gibi Avasıt’uî-Mufassal denilen sûreleri okumak sünnettir.
Akşam namazında ise ihlas sûresi gibi kısa sûreleri okumak sünnettir.
Ebu Hüreyre şöyle demiştir: ‘Namazı, falan adamın namazından daha fazla Hz. Peygamber’in namazına benzeyen bir kimsenin arkasında namaz kılmadım. Onun arkasında namaz kıldığımda öğle namazının birinci ve ikinci rekâtlarını uzatıyor, üçüncü ve dördüncü rekâtlarını hafif tutuyordu. İkindi namazında hafif, akşam namazında ise Kusar’ul-Mufassai denilen sûrelerden okuyordu. Yatsı namazında Şems ve benzeri sûreleri, sabah namazında da iki uzun sûre okuyordu.
***
Abdullah bin Saib (R.A.) diyor ki:
Resulullah (asm) Efendimiz sabah namazında El-Mu’minun suresini okudu. Musa ile Harun bölümüne gelince veya İsa’dan bahseden kısma gelince kendisini bir ürperti aldı ve rüku’a vardı.
Hazreti Ömer (ra) namaz kıldırırken birinci rekatta Bakara suresinden yüz yirmi ayet okuyup ruku’a vardı. İkinci rekatta Mesaniden (ayet sayısı yüzden az olan surelerden) bir sure okumakla yetindi.
El-Ahnef birinci rekatta Kehf suresini, ikinci rekatta Yunus ya da Yusuf suresini okudu.İbn Mes’ud (ra) birinci rekatta Enfalden kırk ayet, ikinci rekatta mufassal’dan bir sure okumakla yetindi.***
Resulullah (asm) buyuruyor ki:
“Sabah namazından sonra cemaatle birlikte güneş doğuncaya kadar Allah’ı anmak benim için dün-ya ve dünyada bulunan bütün nimetlerden daha sevimlidir; keza, İkindi namazından sonra cemaatle birlikte güneş batıncaya kadar Allahı anmak da dünya ve dünyada olanlardan daha sevimlidir, benim için buyurdu.” (Camiüssağir)
“Sabah namazını mutlaka kılmanız gerekir. Zira bu namaz arzu edilen her iyi şeye nail olmaya vesiledir.”(Camiüssağir)
Meselâ, fecir zamanı, tulûa kadar, evvel-i bahar zamanına, hem insanın rahm-ı mâdere düştüğü âvânına, hem semâvât ve arzın altı gün hilkatinden birinci gününe benzer ve hatırlatır ve onlardaki şuûnât-ı İlâhiyeyi ihtar eder. (Risale-i Nur / Dokuzuncu Söz)
Sabah namazını cemaatle kılan gecenin tamamını namazla geçirmiş gibidir
Hz. Osman (ra) anlatıyor: “Resûlullah’ı (asm) işittim şöyle diyordu:
“Kim yatsıyı bir cemaat içinde kılarsa sanki gecenin yarısını ihya etmiş gibi olur, kim de sabah namazını bir cemaat içinde kılarsa sanki gecenin tamamını namazla geçirmiş gibi olur.” (Müslim)
Ebû Mûsâ radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“İki serinlik namazını, sabah ve ikindiyi kılan kimse cennete girer.”
Buhârî, Mevâkît 26; Müslim, Mesâcid 215

Sabah Namazı’ndan Sonra Okunacak Dualar
Namaz Hakkında Hadisler 

İlgili Diğer Konular

Sabah ve Akşam Okunacak Dualar
5 Vakit Namaz
Sabah Namazı Nasıl Kılınır?
Öğle Namazı Nasıl Kılınır?
İkindi Namazı Nasıl Kılınır?
Akşam Namazı Nasıl Kılınır?
Yatsı Namazı Nasıl Kılınır?
Cuma Namazı Nasıl Kılınır?
Nafile Namazlar
Bayram Namazı Nasıl Kılınır?
Sabah Namazı Tesbihatı
Sabah Namazından Sonra Okunan Dualar Sureler
Sabah Namazı Ne zaman Kılınır?
Abdest Nasıl Alınır?
Sünnet Nedir?
Vacip Nedir?
Namazda Okunan Sure ve Dualar
Kunut Duaları
Ayetel Kürsi

Yorum Gönder

0 Yorumlar